2012. október 20., szombat

Babgulyás nyúlhússal, csicsókával

Hozzávalók kb. 8-10 személyre:

egy egész megtisztított nyúl (kb. 3 kg-os)
50 dkg fehér lóbab
2 szál petrezselyemgyökér
8 db sárgarépa
1 kisebb karalábé
4 nagy fej hagyma
30 dkg füstölt szalonna
2 db pritaminpaprika
4 db paradicsom
2 db paprika
50 dkg csicsóka
só, bors, pirospaprika ízlés szerint



Hirtelen felindulásból főztünk, mert alig vártuk, hogy a frissen kiásott csicsókákat megehessük. Ezért nem volt "kéznél" csak egy öreg nyúl, amit levágtunk. Emiatt a babot nem áztattuk be. Ha fiatal nyúl áll rendelkezésre, akkor a babot előző este be kell áztatni, mert a nyúlhúsnak 1,5-2 óránál nem kell több, hogy megfőjön.

A szalonnát felkockáztuk, s a szintén kockára vágott hagymát a zsírján megdinszteltük. A szalonnát kivettük, később visszaraktuk a levesbe.
A feldarabolt, átmosott nyúlhúst a hagymára rakjuk, fűszerezzük só, bors, paprikával. Vízzel felöntöttük, hogy ellepje a húst.
Ezt követően belerakjuk a szintén feldarabolt paradicsomot, paprikát, pritaminpaprikát és a babot, s felöntöttük vízzel egészen addig, hogy még beleférjen a többi hozzávaló is.

Ez kb. 2 órán át főtt, mikor félfővésben volt a hús, hozzáadtuk a felkarikázott répát, petrezselyem gyökeret, karalábét.
A legvégén 3-3,5 óra elteltével kerül hozzá a jól átmosott feldarabolt csicsóka.
Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórtuk.