2013. február 26., kedd

A csicsóka

Az őszirózsák családjába tartozik, közeli rokona a napraforgóknak. Sárga virágaival mininapraforgóhoz hasonlít. 2-3 m magasra is megnő, szívós növény és jól tűri a fagyokat is. Gumós, évelő gyógynövény.
Első évben vetőgumóról vetik, mint a burgonyát, ősszel nem szedik fel, mert érzéketlen a fagyra. Ősztől mindig annyit kell kiásni a földből, amennyit elfogyasztunk.
A talaj és az éghajlat iránt nem igényes, amit egyszer elvetettünk szinte kiirthatatlan.


Gumója sokoldalúan felhasználható egészséges és értékes hatóanyagú növény.



Gyógyszer és remek diétás alapanyag, különösen cukorbetegek számára.

Számos vitamint úgymint: C, B1-, B2, valamint ásványi anyagok vannak jelen úgymint: kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink.



Gyógyhatásai:

A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra.

A csicsóka fogyasztása segítség lehet az alábbiakban:
- gyermekkori élelmiszer-allergiák
- szív- és érrendszeri betegségek
- mellrák
- cukorbetegség és elhízás

Konyhai előkészítése nem egyszerű, de megéri a fáradságot. A héjától megszabadítani a legkönnyebben dörzsi szivaccsal lehet. Ha azonban pürének vagy krémlevesnek készítjük nem szükséges a héját eltávolítani, ami egyébként vékony réteget képez a gumókon.

Készíthető belőle püré, krémleves, tócsni, rakott csicsóka (kolbász, hagyma, tejföl, tojás stb.), nyersen salátának (cékla, zeller, hagyma stb)., süthető olajban vékonyra szeletekre vágva, mint a krumpli, főzeléknek is elkészíthető.

Mivel édeskés íze van, főzés előtt ha beáztatjuk nem lesz édes íze.

Első éves csicsóka termesztők vagyunk, így sok receptet még én sem próbáltam. De pótolni fogom ezen hiányosságaimat, s remélem érdekes receptekkel szolgálhatok majd a jövőben.
A címkék alatt egy recept már megjelent Babgulyás nyúlhússal és csicsókával :)




2013. február 18., hétfő

KreDenc Hoppá




Egy megjelent cikk, hogy értsétek miről is szól a Hoppá:

"A „Hoppá” Project: KreDenc újragondolva

A pop-up store kifejezés talán nem kelti mindenkiben az ismerősség otthonos érzését. Angliában, vagy Amerikában élve ezzel valószínűleg nem így lennénk, ott ugyanis 2004 óta terjed ez a kereskedelmi típus. Az egyik vállalatnál felfigyeltek arra a kisfokúnak nem nevezhető érdeklődésre, amit a kis szériás termékek időszakos vásáránál mutattak az üzlet előtt sorjázó embertömegek. Egy limitált ideig működő bolt sokakban felébreszti a vadászösztönt: mit lehet ott látni, beszerezni? Ezzel vette kezdetét a pop-up store történelem…Debrecenben pedig a KreDenc-cel.

A pop-up boltok lényege az időszakosság, vagy a szezonalitás, valamint az egyszerűség és a modernség. Ha üresen áll egy üzlethelység, akkor az ideális helyszíne lehet néhány napra vagy hétre egy hirtelen felbukkanó, majd gyorsan el is tűnő kis boltnak. Nagyon jó megmutatkozási lehetőség ez a webshop-oknak, kisebb márkáknak, kézműveseknek, egy új termék bemutatásához  – de akár olyan világhírű nagy cégek is élnek áruik alkalmi kihelyezésének lehetőségével, mint a Chanel, vagy a Louis Vuitton.

Mivel időszaki kisboltról beszélünk, sok százezer forintos komoly beruházás és berendezésre költés szóba se jöhet. Nagy teret kínál viszont ez az alkalom a kreatív, stílusos – általában egyszerű és modern design-nak. A mozgatható ruhaállvány alapnak számít a pop-up store berendezési tárgyak között, de ezen kívül nagyon széles és szokatlan alapanyagkörből merítenek a berendezők: raklap, papírdoboz, drótkerítés.

Gyakoriak a leértékelések és az akciók, amik szintén felkeltik az érdeklődést és közkedveltté teszik a pop-upokat. Az üzletet bérbeadók- és vevők egyaránt szeretik ezt a kereskedelmi formát, hiszen van némi felhajtás az üzlethelyiség körül, a másik oldalon azonban nem kell állandó jelleggel viselni a költségeket.

A magyarországi pop-up store-ok sorát Budapesten a Nanushka nyitotta meg elsőként, majd az Ourstlye Boutique követte.  Kis hazánkban egyenlőre a pop-up némiképp átalakított formáira van inkább példa, mint a hagyományos működésre. Az Ourstlye Boutique több, mint fél évig kínálta például egy helyszínen a magyar divattervezők alkotásait."





Tehát az én "Hoppá-m" márciusban indul:)  Minden csütörtökön várom a kedves vásárlókat!
Arról, hogy éppen melyik kézműves "hoppázik" információt kaphattok a
http//:kredenc-alkotoi-piac.blogspot.hu
címen.

Pirított dióban hempergett gombóc

Egy roppant egyszerű recept!

Hozzávalók:
4-5 db krumpli
liszt
5 dkg darált dió
3 dkg teavaj
cukor


A krumplit héjában megfőzzük. Héját lehúzzuk és liszttel összegyúrjuk, gombócokat formázunk.
Lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor feljöttek a gombócok a víz tetejére kivesszük őket és meghempergetjük a dióban, amit a következőképp készítünk:
A teavajon átpirítjuk a diót és rászórunk ízlés szerinti cukrot, amit hagyunk kissé karamellizálódni.





 Lekvárral, dzsemmel fogyasztjuk. Isteni finom!

2013. február 17., vasárnap

Vajban sült rozmaringos nyúl hagymaágyon

Ez a Tibi receptje,  és ezt a rendkívül finom sültet ő szokta elkészíteni.

Hozzávalók:
1 egész nyúl (feldarabolva, kivétel a nyakától a bordáig, én ebből levest szoktam készíteni)
2 db teavaj
10-12 db közepes fej hagyma
5-6 db répa
1,5 kg krumpli
friss rozmaring és kakukkfű
só, bors

A hagymát héjától megszabadítjuk, szárára vágjuk és az egyik teavajon szalma sárgára pirítjuk.
A krumplit hámozás után, vastagabb karikára, a répát szintén megpucolva kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk.

A sütéshez mi öntött vas edényt vagy pataki tálat használunk, ennek aljára rakjuk a megpirított hagyma felét.
Aztán a fele krumplit, répát vegyesen sózva, borsozva. Erre jön a hús sózva, borsozva, megszórva friss rozmaring- és kakukkfűvel gazdagon.
Ezt követi a maradék hagyma és végül a tetejére a maradék krumpli, répa vegyesen sózva, borsozva.
Ennek tetejére jön a másik teavaj felszeletelve, majd a sütőedény, vagy tál oldalánál egyenletesen aláöntünk 2,5-3 dl vizet, és lefedjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 2-2,5 óráig sütjük.







Ezt a receptet, természetesen kecskehússal is elkészítettük már, lásd a Haza Húzó c. műsorban. Ez esetben tovább sütöttük kb. 2,5-3 órán keresztül.

2013. február 8., péntek

Maszkabálos KreDenc

Vajon felismersz, majd bennünket....? Mindenesetre a szappanoknál keressetek! :)



2013. február 6., szerda

KreDenc Vásárnaptár 2013



Az idei évben új helyszínen várjuk a kedves látogatókat és vásárlókat. 
A helyszín: Debrecen, Malompark (az emeleten)
Minden hónap egyik szombatján az alábbi időpontokban 10-18 óráig