Házi manufaktúránk

Szeretünk főzni :) Mindketten, én is és a kedvesem is. Általában ezt jól is tesszük, vendégeink örömére.  Én másképp, és ő is.
Én a kevesebb, sokszor több elmélettel, ő a férfiakra jellemző módon, szinte a fahéj kivételével mindent bele alapon. De jól csinálja, egyszeri szinte megismételhetetlen ízhatásokkal dolgozik.

A sütés már nekünk lányoknak kézenfekvőbb. Óvodásommal együtt gyúrunk, dagasztunk, keverünk-kavarunk.

A kenyérsütés - amit kb. 4 éve művelek - még hagy némi kívánnivalót maga után, de a tanulás útján járok, itt ajánlom is nektek www.nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com címet, ahol van mit magunkra szednünk.

Szóval e címszó alatt, hogy Házi manufaktúra, bevált, sokszor elkészített ételeinket, süteményeinket, befőzési módjainkat osztom meg veletek. Mindezek mellett különösen a házi nyúlból és a kecskehúsból készített ételeket szeretném népszerűsíteni.


Kapros töltött káposzta - "Apafásan"

Minden évben - már ha hamar észbe kapok - szedek zsenge szőlő- és tormaleveleket.
Frissen is használom tölteni, de fagyasztani is lehet a téli hónapokra kisebb adagokban.



Hosszú évek óta sütőben főzöm-sütöm a töltött káposztát.

Pontos receptem nincs, de főszabályként ezeket alkalmazom:
- egy sütőbe való, fedéllel ellátott lábosba rakom a "káposztákat"
- vegyesen töltöm a sertéshúst kelkáposztába, szőlő- és tormalevélbe
- rizs helyett gerslit használok
- a betöltött káposzták közé hagymát vágok karikára
- alaposan megszórom vágott friss kaporral (a töltelékbe is rakok)
- egy kis füstölt hús, vagy kolbász igen feldobja
- kb. 2 dl paradicsomlével meglocsolom
- az egészet felöntöm vizzel és fedő alatt kb. 3 óráig fő, majd leveszem a fedőt és még kissé pirítom a     tetejét

Nagyon finom, különleges ízeket fogtok tapasztalni. Elmondhatom, hogy aki nálunk ebből már evett, emlegeti is:-)


Almás-zabpelyhes keksz

Sok kísérletezés során alakult ki ez a recept. Olyan kekszet szerettem volna, amiben teljes kiőrlésű liszt is és zabpehely is van, de még sem nyögve-nyelős a kekszünk.
Mézzel gyümölccsel kombinálva nagyon finomra sikeredett.



Az alábbi mennyiség két nagy tepsihez elegendő.

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
17 dkg zabpehely
17 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
20 dkg teavaj vagy kókuszzsír
20 dkg barnacukor
3 ek. méz
1 tk. szódabikarbóna
2 db reszelt alma
fahéj ízlés szerint

A fentieket összegyúrjuk és kb. 2 óra hosszára hűtőbe rakjuk.
A keksz formázása többféleképpen is történhet. Ha van kekszmintázónk, biztos az a legszebb megoldás.
Kinyújtjuk a tésztát kb. 1 cm-re és kör alakúra szaggatjuk a kekszeket. Vagy gombócokat formázunk és kezünkkel lapogatjuk ki.
A sütés 180 fokon 10-15 percig történjen. Ha tovább sütjük nagyon ropogós lesz.


Libacomb Othello mustban

Tavaly télen már készítettem mustban pácolt kacsahúst. Ízlett, finom volt.
Most nem volt időm pácolni, így fogtam és ráborítottam egy liternyi Othello mustot a libacombokra. Nem volt rossz ötlet:-)....
Egy nagyon zamatos, karamellizált sültet kaptam végeredményként.
Honnan volt must? Szüretkor - mielőtt az összes fürt borrá változna - én jó pár liternyi mustot lefagyasztok. Legyetek résen ősszel.

1 l Othello must
4 db libacomb (2-2 alsó-felső combja)
rozmaring
1 nagy fej hagyma (karikára vágva)
2 db alma (nagyobb darabokra vágva)
só, bors



Ezt az adagot én a  jó kis "vasedényembe" (ennek híján pataki tál ajánlatos) raktam.
3 órán keresztül lefedve pároltam 150-160 fokon, majd fedő nélkül ropogósra sütöttem a libacombokat.




Banános nyaflaty

Nyaflaty névvel szoktuk illetni azt süteményt, aminek vagy elfelejtettük a nevét, vagy maga a recept saját találmányunk.

undefined

Roppant egyszerű, nagyon finom, elkészíthető csokimázzal vagy anélkül.

Hozzávalók:
20 dkg cukor
25 dkg vaj (szigorúan VAJ!)
4 db banán
4 db tojás
30 dkg liszt
1 cs sütőpor (én újabban szódabikarbónát használok)

A cukrot a vajjal habosra keverjük. Az eredeti recept szerint ehhez jön a 4 db egész tojás és a feldarabolt, villával összetört banán, amit szintén tovább keverünk, míg jól elvegyül benne minden összetevő.
Jöhet a liszt és a sütőpor.
Kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe önjük és 190 fokon 17-20 percig sütjük.

Ha csokimázzal készítjük nem kell más hozzá csak 1 tábla jó minőségű étcsokoládé, amit felolvasztunk és a kihűlt süteményünkre kenünk, díszíthető még további 1 db banánnal.

Kapros dübbencs

Azt tapasztaltam, hogy a kapor öntörvényű növény. Ott szeret kikelni, ahol akar. Mióta nem kényszerítem az ültetését egymás melletti párhuzamos sorokba, gyönyörű a kapor termésem minden évben. Hagyom, hogy a szél vigye és vesse magjait.

Íme a család egyik kedvence:
Kapros dübbencs (konyári recept szerint)
undefined

Hozzávalók:
2 db nagyobb héjában főtt krumpli
kb. 35 dkg liszt
2 dl tej
2 kk. cukor
1 ek. só
2 dkg élesztő
2 ek. zsír
1 nagy csomag kapor
kevés olaj és 1 tojás a tészta kenéshez

A langyos tejben a belemorzsolt élesztőt a cukorral együtt felfuttatjuk.
A átszitált lisztbe öntjük a felfuttatott élesztőt, ebbe jön az kihűtött és meghámozott krumpli, a só és a zsír.
Alaposan bedagasztjuk, egy könnyű, lágy tésztát kell, hogy kapjunk.
1 óra kelesztés.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (úgy 1 cm vastagságúra), átkenjük olajjal és rászórjuk az összeaprított kaprot. Ezután, dübbencseket (mint a bukta) formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és még egy fél órát kelesztjük langyos helyen.
Sütés előtt egy darab felvert tojással lekenjük a dübbencseket és 180 fokon, kb. 20-25 percig pirosra sütjük.


Borsó meg a héja: avagy könnyű vacsora

Mindenképp próbáljátok ki egyszer, mikor a borsó héja még zsenge, édes és ropogós.

A frissen leszedett borsót szalonna csíkokba tekertem, mindegyikbe egy borsót, amit ketté törtem. Fogvájóval megtűztem, hogy ne essen szét.

undefined

Más teendő nem is volt vele, mint kevés olajon átsütni. Mennyei :)
Én még készítettem köretnek tócsnit, grillezett cukkinit és kecskesajtos salátát.
A tócsni recepjét az Ördöglángos címkéknél találjátok.



A piték pitéje: almás pite

Az évek során nálunk megfordult vendégeink véleménye szerint a lehető legfinomabb pite, amit valaha ettek.
És valóban:-)
undefined


20 éve, vagy 25? ezt a pitét sütöm. Egy régi, elfeledett szakácskönyv oldalán találtam.

A hozzávalók:
33 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojássárgája
2 ek. tejföl
2 ek. porcukor
1 csipet só

A töltelékhez:
1,5-2 kg alma
fahéj és cukor ízlés szerint
2-3 ek. zsemlemorzsa

1 tojás a lekenéshez.

A tésztát összegyúrjuk és 1 órára hűtőbe rakjuk.
Amíg a tésztánk pihen: meghámozzuk az almát, lereszeljük.

Az 1 óra letelte után tésztánkat két felé vesszük és kinyújtjuk mindkettőt. Elég lágy tésztánk lesz, így szükséges a nyújtáskor lisztezni.
 A legjobb méret ehhez a mennyiséghez a hosszú-keskeny tepsi.
Az alsó tésztánkat megszórjuk a zsemlemorzsával, rákerül a kicsavart alma, hogy ne áztassa el túlzottan a tésztánkat. Fahéj és cukor az almára ízlés szerint, majd a következő kinyújtott tészta.
A tészta tetejét villával megszurkáljuk és felvert tojással lekenjük.
180 fokon kb. 25-30 percig sütjük.

Cukkini-uborka télire
Ezt a savanyúságot hidegen kell eltenni télire, nem forralunk, nem dunsztolunk.
A savanyúsághoz a lé, ami bármilyen zöldség elrakásához felhasználható:


6 bögre víz,
1 bögre cukor
5-6 dkg só
1 bögre 15%-os ecet
1,5 mokkáskanál nátrium-benzoát

 Ez kb. 5 db telerakott befőttes üveghez lesz elég.




Kovászos cukkini

Ízre hasonlít az uborkához, de talán ez még egy fokkal finomabb!
A tisztára mosott üveg alját mindig kibélelem szőlőlevéllel.
Ebbe kerül a megmosott hosszában felvágott cukkini.
Közé egy csokor kapor, három-négy cikk fokhagyma, egy csipet szemes bors.
Ezt felengedem jó sós vízzel (amit előzőleg felforraltam és lehűtöttem). A só mennyiségét nem mértem még soha, ne sajnáljuk a sót belőle.
A tetejére egy szelet kenyérvég. Mehet is a napra, meleg helyre.


Gyömbéres baracklekvár
Én nektarinból készítettem, mivel ebből volt bő, áldott termésünk. 
Ha őszibarackból készítjük meg kell hámozni a megmosott gyümölcsöt, feldarabolni.

Az arányok a következők:
1,5 kg barack
30 dkg cukor (ez a mennyiség kevesebb is lehet, én próbálok minél kevesebbet hozzáadni)
2-3 ek. frissen reszelt gyömbér
1 tk. őrölt fahéj

A hozzávalókat addig főzzük míg sűrű lekvárunk nem lesz. Forrón üvegekbe rakjuk és száraz dunsztban hűtjük ki.




Chilis paradicsomlekvár gyömbérrel
1,5 kg paradicsom
50 dkg cukor
2 db chili paprika
2 ek. balzsamecet
1 tk. só
2-3 ek. frissen reszelt gyömbér

A paradicsomot mosás és feldarabolás után feltettem főni. Kb. 1 órás főzés után átpasszíroztam, hogy a héjától megszabaduljak. Ezt követően raktam bele a többi hozzávalóját és sűrűre, lekvár állagú főztem. Az eredeti recept szerint az össz idő 1,5 óra, nekem ettől sokkal több időre volt szükség, hogy megfelelő állagú legyen. Teljesen simára turmixoltam és forrón üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba raktam.

 

Ördöglángos


Ritka alkalmom, hogy november közepén a kertünkben friss "kapormezőre" leljek. Ennek megörülve az általam eddig elkészített ördöglángos másik változatát osztom meg veletek.

30-40 dkg filézett nyúlhúsból (akinek nincs kéznél egy levágandó nyúl, annak csirke vagy pulyka) és 25 dkg gombából ragut készítettem. Olajon egy hagymát, 3-4 cikk fokhagymát pirítottam, amire rákerült a hosszanti csíkokra vágott hús, só, bors, kevés pirospaprika. A felszeletelt gombát később raktam hozzá és az egészet együtt puhára főztem, pároltam.

A tócsnihoz:
1 kg krumpli
1 közepes fej hagyma
2 tojás
1 csokor petrezselyem
só, bors, paprika
liszt

A krumplit és a hagymát is nyersen lereszeltem. Ebbe raktam a tojást, ízlés szerint a fűszereket és annyi lisztet, hogy olyan sűrűségű masszát kapjak, mint a nokedli.
Miután alaposan összekevertem már sütöttem is, kevés olajon a palacsinta méretű tócsnikat.






Egy kisebb dobozos natúr joghurtból pedig gyors öntetet készítettem hozzá, amibe még egy cikk fokhagyma, apróra vágott kapor, só, bors került.

Nyári szezonban a tócsnikat fele-fele arányban cukkiniből és krumpliból keverem. Ebben az esetben több lisztet igényel. Az ördöglángosra pedig friss paradicsomot, paprikát karikázok, és még reszelt sajttal is megbolondítom.

Nem hétköznapi, amolyan vendégvárós étel és teli lesz tőle a pocak.

Medvehagymás pogácsa tönkölybúzából

Recept:
35 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2,5 dkg élesztő
langyos víz
10 dkg vaj
1 mk. cukor
1,5 evőkanál só
1 csokor medvehagyma


A lisztet átszitáltam, elkevertem benne a sót. A liszt közepébe mélyedést készítettem, belemorzsoltam az élesztő a cukorral, s kevés kb. 1-1,5 dl vízet öntöttem rá.
15-20 percig hagytam állni, majd ezt követően a többi hozzávalóval (kivétel medvehagyma) kidagasztottam.
Vízet annyit öntöttem hozzá, hogy nem ragadós, de lágy tésztát kapjak.
Miután a dagasztással végeztem 1 órán át letakarva kelni hagytam.
Eközben a medvehagymát késsel összeaprítottam.
Miután a tészta megkelt kinyújtottam ujjnyi vastagságúra, rászórtam a medvehagymát, amit egyenletesen elosztottam.
Majd 4 részt összehajtottam, újból kinyújtottam szintén ujjnyi vastagságúra, s pogácsa szaggatóval formáztam.
Tepsibe raktam, s még 45 percig állni hagytam. Sütés előtt tojással lekentem.

Fél óra múlva egy darab sem maradt belőle :)


Görögdinnyés gyümölcsleves

Egy főzés nélküli gyümölcsleves szezonális gyümölcsökkel:)


Hozzávalók:
1/4 görögdinnye
3-4 db őszibarack
3-4 db alma
1 l narancslé (ha lehet 100%-os)
1,5 dl tej
2 kis doboz natúr joghurt
1 kk. fahéj
3-4 db szegfűszeg
3-4 ek. cukor (ízlés szerint akár elhagyható is)

A gyümölcsöket kockára vágjuk és egy nagyobb tálba rakjuk.
A narancslevet, a tejet,  a joghurttal, cukorral,  fahéjjal jól összekeverjük. Ráöntjük a gyümölcsökre, pár darab szegfűszeget még ízesítésként belerakunk.
Legalább 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy egyrészt hideg legyen a levesünk, másrészt az ízek jól összeérjenek.

Nyári lepény

Húsmentes, egyszerű és finom.
A feltétet lehet tetszés szerint variálni.

Én szezonálisan rakom rá a feltéteket.
Jelen esetben került rá:
cukkini
padlizsán
lilahagyma
paradicsom
kapor
és egy kis kecsketúrót is morzsoltam az egyik részére.
Mindezt meglocsoltam kevés olívaolajjal és raktam a sütőbe.
180 fokon kb. 25 percig sütöttem.

A lepény tészta receptje:
50 dkg liszt
1 kk cukor
2,5 dkg élesztő
2 cl olaj (olíva)
1 dkg só
1,5 dl víz (liszttől függően több vizet is felvehet a tészta)

Miután az élesztőt felfuttattam, beleraktam az átszitált liszttel teli tálba és többi alapanyaggal együtt kidagasztottam.
1 órát kelni hagytam. Ezt követően kinyújtottam a tésztát, egy nagy méretű tepsibe (amit kiolajoztam, liszttel megszórtam)  raktam és mehet rá a feltét.
Frissen a legfinomabb, nálunk nem sok lepény élte meg a másnapot! :)

  Tojáslikőr

Tojáslikőr libatojásból, házi bio törköly pálinkából :)


Gyerekkoromban emlékei szerint a húsvéti menü elengedhetetlen része volt a tojáslikőr. Nem a férfiak kedvence, de mi lányok, asszonyok szeretjük:)

Ez az eredeti recept, ha kedvet kapnátok hozzá::
0,5 l tej
5 tojássárgája
40 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
1 evőkanál rum
3,75 dl vodka

A felvert tojássárgájához hozzákeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. Habosra kikeverjük. Lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lehűtött, előzőleg felforralt tejet. A vodkával és a rummal ízesítjük.
Kb. két hétig hűtőben tárolható, de ki tartogatná ezt a finom itókát ennyi ideig?:)))))

Variációk kalács tésztára

A mi családunk női tagjai, asszonyai mondhatom, hogy szeretnek és tudnak is sütni-főzni. Receptek tömkelege cserél gazdát. Ami jó, őrizzük a családi recepteket is.

Én 20 éve sütök-főzök, most már egyre nagyobb sikerrel. Inkább a hagyományos ételkészítésre áll rá a kezem (és az agyam), a cukrászati remekműveket másokra hagyom.
Kenyeret 8. éve sütök és még csak mostanság éreztem rá, hogy tulajdonképpen miről is szól ez az egész.

Az ételkészítés az egy szent dolog. Az elkészítőnek minden gondolata jelen lehet az elkészített ételben. Nincs az kenyérsütő dagasztó programja, amelyik gyönyörűbb tésztát dagasztana ki, mint a saját kezünk. Az emberi kéz érintését egy gép sem tudja pótolni.
Amikor nem vagyok időhiányban, csak kézzel dagasztok, igaz nagyobb munka, de a tésztánk ezt többszörösen meghálálja.

Kalács tészta recept:
Ez a hozzávaló 2 nagy tepsire elegendő pékárut eredményez.

1 kg liszt
5 tojássárgája
10 dkg porcukor
5 dl tej
4 evőkanál étolaj
5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
csipet só
1 tojás a lekenéshez 

A tej felét meglangyosítom és beleteszem az 1 ek. cukrot, az élesztőt morzsolva. Amikor felfutott összedolgozom a liszttel (amit átszitáltam) és sorban hozzáadva a többi hozzávalóval. Jól kidagasztom és kb. 1 órát letakarva kelesztem.



Attól függően mit sütök belőle briós, kakaós csiga, batyu úgy osztom szét a tésztát.
Most mogyorós csavart és almás batyu készült belőle.
A tésztát ketté vettem átgyúrtam, két cipót formáztam és 10 percig hagytam állni.

A mogyorós csavart úgy készült, hogy az egyik cipót három részre vettem és mindhármat külön kinyújtottam, majd derelyevágóval három helyen bemetszettem.
Jó vastagon megkentem mogyorókrémmel és hosszanti irányba feltekertem és csavartam óvatosan rajta.



 Jó vastagon megkentem mogyorókrémmel és hosszanti irányba feltekertem és csavartam óvatosan rajta.


Átkentem a felvert tojással és még sütés előtt kb. 20-30 percig pihentettem.


A másik cipóból almás batyu készült.
Kb. 8 almát meghámoztam, lereszeltem és ízlés szerint cukorral, fahéjjal megpároltam.
A tésztát kinyújtottam és kockákat vágtam ki, rákerült az alma és batyukat formáztam. Az alma összekeverhető kevés elkészített vanilía pudinggal is.
Tepsibe raktam, tojással lekentem és szintén 20 perc múlva sütöttem aranybarnára 175 fokon.

Természetesen készíthető ebből a tésztából kakaós csiga, briós, vagy egyszerűen fonott kalács is.














A napraforgó kalács ebből az alapreceptből készült.


Pirított dióban hempergett gombóc

Egy roppant egyszerű recept!

Hozzávalók:
4-5 db krumpli
liszt
5 dkg darált dió
3 dkg teavaj
cukor


A krumplit héjában megfőzzük. Héját lehúzzuk és liszttel összegyúrjuk, gombócokat formázunk.
Lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor feljöttek a gombócok a víz tetejére kivesszük őket és meghempergetjük a dióban, amit a következőképp készítünk:
A teavajon átpirítjuk a diót és rászórunk ízlés szerinti cukrot, amit hagyunk kissé karamellizálódni.





 Lekvárral, dzsemmel fogyasztjuk. Isteni finom!

Vajban sült rozmaringos nyúl hagymaágyon

Ez a Tibi receptje,  és ezt a rendkívül finom sültet ő szokta elkészíteni.

Hozzávalók:
1 egész nyúl (feldarabolva, kivétel a nyakától a bordáig, én ebből levest szoktam készíteni)
2 db teavaj
10-12 db közepes fej hagyma
5-6 db répa
1,5 kg krumpli
friss rozmaring és kakukkfű
só, bors

A hagymát héjától megszabadítjuk, szárára vágjuk és az egyik teavajon szalma sárgára pirítjuk.
A krumplit hámozás után, vastagabb karikára, a répát szintén megpucolva kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk.

A sütéshez mi öntött vas edényt vagy pataki tálat használunk, ennek aljára rakjuk a megpirított hagyma felét.
Aztán a fele krumplit, répát vegyesen sózva, borsozva. Erre jön a hús sózva, borsozva, megszórva friss rozmaring- és kakukkfűvel gazdagon.
Ezt követi a maradék hagyma és végül a tetejére a maradék krumpli, répa vegyesen sózva, borsozva.
Ennek tetejére jön a másik teavaj felszeletelve, majd a sütőedény, vagy tál oldalánál egyenletesen aláöntünk 2,5-3 dl vizet, és lefedjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 2-2,5 óráig sütjük.







Ezt a receptet, természetesen kecskehússal is elkészítettük már, lásd a Haza Húzó c. műsorban. Ez esetben tovább sütöttük kb. 2,5-3 órán keresztül.

 

Napraforgó kalács

Ezt a kalács receptet a szombati Gasztroangyal c. műsorban láttam, és másnap meg is sütöttem 4 éves óvodásommal.
Szerintem gyönyörű! 
Sütés előtt

és után
Akit érdekel a recept és az elkészítése itt megtekintheti:
http://videotar.mtv.hu  vagy http://gasztroangyal.hu
(A videotárban:  A kovász, tészták és kenyerek nyomában)

Olyan szép napot kívánok Mindenkinek, amilyen jókedvet varázsolt nekünk ez a kalács a konyhánkba!


Szilvalekvár

Az én nagymamámnál még tavaly is úgy történt a lekvárfőzés, mint, ahogy azt az ő nagyanyja csinálta. Erről is szerettem volna képes beszámolót adni, de az idei lekvárfőzés az időjárásnak betudhatóan, szilvahiányában elmaradt.

Íme egy recept, ami alapján dolgoztunk, s fantasztikus lekvár főzhető belőle.

A hozzávalók:
8 kg szilva
8 evőkanál 10%-os ecet

A szilvát jól átmossuk, magjától elválasztjuk. Azért, hogy a főzési folyamat felére csökkenjen, a szilvát  húsdarálón ledaráljuk. Ezt belerakjuk egy akkora lábasba, amibe egyrészt belefér ez a mennyiség, másrészt a sütőnkbe is be tudjuk helyezni.
Hozzáadjuk az ecetet.
200 fokra felmelegített sütőbe helyezzük, ha felrottyant a lekvárunk levesszük a hőmérsékletet 140 fokra, s ezen a fokozat "sütjük" 5-6 órán keresztül. Annyi dolgunk lesz vele, hogy 1/2 óránként alaposan megkavarjuk készülő lekvárunkat.
Ha ez idő után elég sűrűre főtt, tisztára mosott üvegekbe töltjük, s száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


Házi ketchup

Nekünk a receptek arra jók, hogy némi támpontot adjanak, s utána saját formákra, olyan "apafásra" , ízlésünk szerint átvariáljuk.
Ez történt ezzel a ketchup recepttel is.

Ami szükséges hozzá:
4 kg paradicsom
3 db alma
3 db sárgarépa
7 db vöröshagyma
2,5 dl vörösbor ecet
20 dkg cukor (legjobb nem fehér, finomított cukor)
7 ek só (mi erdélyi kősót tettünk bele)
1 kk szemes bors
1 ek őrölt köménymag
3 szem szegfűbors
3 db babérlevél
4 kk mustármag
4 gerezd fokhagyma
1 kk őrölt gyömbér
1 csokor friss bazsalikom
1 csokor friss zellerlevél
aki csípősen szeretné elkészíteni annak 2 db csípős paprika

A főzés elején ezt a látványt adta:



Fantasztikus ízkavalkád lesz belőle. Minden a megfelelő mennyiségben, harmóniában áll egymással.

Mivel én koktélparadicsomból főztem a ketchupot, hát mit mondjak nem volt kedvem a paradicsom héját egyenként lehúzogatni. A főzés végére szétfő a paradicsom és botmixerrel össze is aprítottam, így egyáltalán nem érezhető, hogy a héja is benne van. Nyilván, akit ez zavarna, az húzza le a paradicsomról a héját.
A hagymát, hámozott almát, répát felkockáztam. A paradicsomot feldaraboltam.
Ezeket egy lábasba raktam és lassú tűzön odaraktam főni. Hozzáadtam az összes felsorolt fűszert az ecet kivételével. Kb. 3-4 órán keresztül főztem, gyakori kavargatás mellett.
Amikor tökéletesen összefőtt, sűrűsödött, beleraktam az ecetet, ezzel még egy rövid ideig főztem. Botmixerrel pépesítettem, s forrón, tisztára mosott üvegekbe töltöttem, s hagytam száraz dunsztban kihűlni.


Babgulyás nyúlhússal, csicsókával

Hozzávalók kb. 8-10 személyre:

egy egész megtisztított nyúl (kb. 3 kg-os)
50 dkg fehér lóbab
2 szál petrezselyemgyökér
8 db sárgarépa
1 kisebb karalábé
4 nagy fej hagyma
30 dkg füstölt szalonna
2 db pritaminpaprika
4 db paradicsom
2 db paprika
50 dkg csicsóka
só, bors, pirospaprika ízlés szerint



Hirtelen felindulásból főztünk, mert alig vártuk, hogy a frissen kiásott csicsókákat megehessük. Ezért nem volt "kéznél" csak egy öreg nyúl, amit levágtunk. Emiatt a babot nem áztattuk be. Ha fiatal nyúl áll rendelkezésre, akkor a babot előző este be kell áztatni, mert a nyúlhúsnak 1,5-2 óránál nem kell több, hogy megfőjön.

A szalonnát felkockáztuk, s a szintén kockára vágott hagymát a zsírján megdinszteltük. A szalonnát kivettük, később visszaraktuk a levesbe.
A feldarabolt, átmosott nyúlhúst a hagymára rakjuk, fűszerezzük só, bors, paprikával. Vízzel felöntöttük, hogy ellepje a húst.
Ezt követően belerakjuk a szintén feldarabolt paradicsomot, paprikát, pritaminpaprikát és a babot, s felöntöttük vízzel egészen addig, hogy még beleférjen a többi hozzávaló is.

Ez kb. 2 órán át főtt, mikor félfővésben volt a hús, hozzáadtuk a felkarikázott répát, petrezselyem gyökeret, karalábét.
A legvégén 3-3,5 óra elteltével kerül hozzá a jól átmosott feldarabolt csicsóka.
Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórtuk.

 

Töltött galamb párolt zöldséges rizzsel

A galamb hagyományainkban a lélek jelképe. Gyógyító erejű leveséről nem véletlenül feltételezték, hogy segít a lélek gyógyulásában.

A megtisztított galambból éppen ezért húslevest főztem. A levesbe egészben raktam bele a galambokat. Célszerű előfőzni a galambot, mert akkor kevesebb sütést igényel, ugyanakkor átjárja a levesbe rakott fűszerek, zöldségek zamata. No és egy remek levest is eredményez a munkánk :)

A mi galambjaink fiatal, középkorúak voltak, így hát egy 2-2,5 óra levesben való tartózkodás mindenképp indokolt volt :) Addig érdemes főzni, míg elég puha nem lesz, de még nem fő szét, egészben marad a galambhús.

Kivettem a levesből a két galambot és az alábbi tölteléket készítettem hozzá:


2 db zsemle
2 db tojás
2 cikk fokhagyma
só, bors, pirospaprika
zöldpetrezselyem (apróra vágva)

A zsemlét vízbe áztattam, miután megszívta magát kellőképpen, kinyomkodtam a felesleges vizet. Egy tálba raktam, s a fenti hozzávalókkal villával alaposan összedolgoztam.
Ezzel töltöttem meg a galambokat. A töltelék állaga elég sűrű ahhoz, hogy ne kelljen a galambokat összetűzni, összevarrni ahhoz, hogy a töltelék a helyén maradjon.

Tepsiben, 170 fokon annyi olajon sütöttem, hogy sütés közben többször meg tudjam locsolni.

Párolt zöldséggel és rizs körettel tálaltam. 



 

 

 

Zöld paradicsom lekvár

- Apuuú! A szilva milyen színű?
- Kék.
- Akkor ez miért piros?
- Mert még zöld.:-)


A zöld paradicsom lekvár címen biztos sokan kapják fel a fejüket, hogy az meg mi?, és hogyan?, milyen lehet az íze és stb.
Ez ugyan nem egy aktuális bejegyzés (de a január hónap nálunk a "leglazítósabb"), így az idén bárkinek jól jöhet a következő recept.

A kertünk Hála Istennek minden évben bő paradicsom terméssel lát el bennünket. Sok paradicsomtő ültetés nélkül, önállóan kell életre. Sajnálom őket kihúzgálni, s így ősz közeledtével kerülök nagy bajba, amikor a hozott termésnek a felhasználása jelent komoly problémát. Nem tudok már annyi paradicsomot befőzni, lecsót, ketchupot készíteni és osztogatni minden ismerősömnek, mint amennyi paradicsom folyamatosan terem.

Nem beszélve a rengeteg zöld paradicsomról (amiből már jó adagot csalamádéhoz és egyéb savanyúságok- hoz is felhasználtunk).

Az ízével még mi sem találkoztunk, de ekkor jött el az ideje, hogy kipróbáljuk a zöld paradicsom lekvár készítését.

Én azt gondolom, nem egy "vajas kenyérre kenjünk lekvár" típus ez. A legjobban sült húsok mellett hozza ki igazán izgalmas ízét.

Hozzávalók:

2 kg zöldparadicsom
2 kg alma
csipet só
80 dkg cukor
1 citrom leve és héja reszelve
1 rúd fahéj
5-6 szem szegfűszeg

A zöld paradicsomot ledaráltuk (alkalmas erre a húsdaráló), az almát lereszeltük.
Egy nap lábasba raktuk, feltettük főni, s hozzáadtuk a fenti fűszereket, cukrot, sót.
Gyakori kevergetés mellett 5-6 órán át főztük. A végén a fahéjat kivettük, s amennyiben darabos lenne a lekvárunk, botmixerrel át lehet még dolgozni.

Tisztára mosott üvegekbe raktuk, s száraz dunsztban hagytuk kihűlni.





Akik aggódnak mérgező hatása miatt, utána járhat mindenki saját megnyugtatására. Egy cikk a sok közül:

"Egyes kutatások szerint a nagyobb mennyiségben fogyasztott zöld paradicsom mérgező is lehet, mi mégis szeretjük. Német adatok szerint 100 gramm paradicsomban körülbelül 9–32 mg szolanin (toxikus anyag) található. Aggodalomra nincs ok, mert megközelítőleg 1–2,8 kg zöld paradicsom elfogyasztása lehet csak veszélyes, amit egészen biztosan senki sem eszik meg egy ültében. Ecetes vízben való eltevés, főzés vagy sütés által csökkenhet a szolanin mennyisége, ezért nyugodtan kipróbálhatjuk az interneten is fellelhető, változatos zöldparadicsom-recepteket."

Tehát valóban mérgező lehet nagy mennyiségben! Mértékletesen fogyasztható!


Rántott nyúlmáj vajon párolt almával, sült burgonyával

 - Apa én úgy szeretlek, mint a NYÚLMÁJT! - mondta még 4 évesen kicsi lányunk. (Átfordítása a Magyar Népmesék Só c. meséjének :-)  Azóta is kedvenc étele.

A nyúlmáj megsütve vaj puha, mellékíz mentes, számomra a libamájjal egyenértékű finomság. 

Ez a recept egy gyorsan, könnyen elkészíthető étel.

Hozzávalók:
3 nyúlmáj (amit egyenként 3-4 darabra vágtam)
3 db alma
40-50 dkg burgonya
zsír vagy olaj  (a burgonya kisütéséhez)
3-4 dkg vaj
majoranna, só, bors

A burgonyát meghámoztam, hosszanti vastagabb csíkokra vágtam, és sós vízben félig megfőztem. A vizet leöntöttem róla, s forró zsírban egy serpenyőben ropogósra átsütöttem, sóztam.

A májat miután átmostam, lecsurgattam, bepaníroztam. Szintén zsírban aranybarnára sütöttem, s forrón sóztam, borsoztam, majorannával megszórtam.
 Az almát megmostam, s héjával együtt vastagabb félhold alakúra vágtam. A vajon átpároltam pár perc alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése