A Földközi-tenger vidékén, ahol a kakukkfű vadon is megterem, nyaranta fűszeres illat lebeg. A görögök ezt az illatot nevezték thymus-nak, azaz bátorságnak.:)
Alacsony növésű bokor, amely a ragyogó napsütést kedveli. Éppen ezért bátran ültethető sziklakertbe is.
A növény minden része hasznosítható, még a virágok is.
Levelei aprók, fajtától függően változik alakjuk szinük.
A virágok apró rózsaszín, bíboros színűek, mely májustól augusztusig virágzik.
Gyógyászati hatásai:
- erős antibakteriális hatása van, fertőtlenít
- erősíti az immunrendszert
- segíti az emésztést
- megfázás, nátha esetén is hatékony
- megszünteti a köhögést, enyhíti a torokgyulladás, hörgők fertőzéseit, valamint a szájüregi gyulladásokat
- lazítja az izmokat, görcsöket, a reumatikus fájdalmakat enyhíti
- bőrproblémák
- megszünteti az álmatlanságot, az ideges feszültséget, depressziót
Köhögés csillapító tea
1 marék hagymahéj (ez a hagymának a legkülsőbb héja, ami száraz és könnyen kézzel leszedhető rész, figyeljünk arra, hogy ne legyen homokos, földes!)
1 evőkanál orvosi veronikafű
4-5 szál kakukkfű (ha szárított formában alkalmazzuk egy csapott evőkanál szükséges)
Ezt a mennyiséget leforrázzuk 3 bögre vízzel (ez kb. 9 dl). 10 percig hagyjuk állni, leszűrjük, ízlés szerint ízesíthető. Nem kell félni attól, hogy a hagymahéja hagymaízt fog produkálni, mert nem fog, szívesen megisszák a gyerekek. Önállóan is készíthető hagymahéjból tea, rendkívül jó a makacs köhögésre.
Az én konyhámban nagyon gyakran "megfordul" a kakukkfű, a legkedvesebb fűszerem. Frissen csodás ízt ad étkeinknek.
Különösen húsokhoz, gombához használom.
Kakukkfüves sonkás tészta
Ez egy remek ízhatású gyorsétel recep:)
1 cs körettészta (szarvacska, rövidcső, stb.)
4 db főtt kemény tojás
4-5 evőkanál tejföl
10 dkg sonka
1 kis csokor friss kakukkfű
olaj
só, bors
Amíg a tésztát kifőzzük, addig kevés olajon a felkockázott sonkát a rámorzsolt kakukkfűvel pár percig átpirítjuk. Mikor már kakukkfű illat terjeng, tökéletes.
A főtt tojást feldaraboljuk, s a kifőtt tésztánkhoz adjuk a tejfölt, s az olajon készített sonkás-kakukkfűvet.
Sózzuk, borsozzuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése