2013. február 26., kedd

A csicsóka

Az őszirózsák családjába tartozik, közeli rokona a napraforgóknak. Sárga virágaival mininapraforgóhoz hasonlít. 2-3 m magasra is megnő, szívós növény és jól tűri a fagyokat is. Gumós, évelő gyógynövény.
Első évben vetőgumóról vetik, mint a burgonyát, ősszel nem szedik fel, mert érzéketlen a fagyra. Ősztől mindig annyit kell kiásni a földből, amennyit elfogyasztunk.
A talaj és az éghajlat iránt nem igényes, amit egyszer elvetettünk szinte kiirthatatlan.


Gumója sokoldalúan felhasználható egészséges és értékes hatóanyagú növény.



Gyógyszer és remek diétás alapanyag, különösen cukorbetegek számára.

Számos vitamint úgymint: C, B1-, B2, valamint ásványi anyagok vannak jelen úgymint: kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink.



Gyógyhatásai:

A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra.

A csicsóka fogyasztása segítség lehet az alábbiakban:
- gyermekkori élelmiszer-allergiák
- szív- és érrendszeri betegségek
- mellrák
- cukorbetegség és elhízás

Konyhai előkészítése nem egyszerű, de megéri a fáradságot. A héjától megszabadítani a legkönnyebben dörzsi szivaccsal lehet. Ha azonban pürének vagy krémlevesnek készítjük nem szükséges a héját eltávolítani, ami egyébként vékony réteget képez a gumókon.

Készíthető belőle püré, krémleves, tócsni, rakott csicsóka (kolbász, hagyma, tejföl, tojás stb.), nyersen salátának (cékla, zeller, hagyma stb)., süthető olajban vékonyra szeletekre vágva, mint a krumpli, főzeléknek is elkészíthető.

Mivel édeskés íze van, főzés előtt ha beáztatjuk nem lesz édes íze.

Első éves csicsóka termesztők vagyunk, így sok receptet még én sem próbáltam. De pótolni fogom ezen hiányosságaimat, s remélem érdekes receptekkel szolgálhatok majd a jövőben.
A címkék alatt egy recept már megjelent Babgulyás nyúlhússal és csicsókával :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése