Marcsi útját taposva (Gasztroangyal), tovább népszerűsítem a galambok, nyulak tartását, illetve az ezekből készült ételeket.
A közismert városi galambokkal ellentétben a házi galambokat, avagy vidéki rokonaikat nem illethetjük a "szárnyas patkány" elnevezéssel. A házi galambok tiszták, nem kényszerülnek arra, hogy mindenféle szemetet és ezt-azt megegyenek. Ha a patkány szó is elhangzott, vidéken a patkány sem hasonlítható össze a városi társával. Azok a patkányok, amit Nina kutyánk eddig megfogott, - ha lehet ilyet patkányra mondani - gyönyörű selymes szőrű, tiszta példányok voltak. Nem a csatornában, a szennyben élnek, s a táplálkozásuk során minőségi eledelhez jutnak, mint pl. gabonához (ami hozzánk vonzza őket.)
A galambok nemcsak a békét jelképezik, hanem a hagyományainkban a lélek jelképei is.
Már eleink is tudták, hogy a gyógyulás a lélekből indul, a galambból főzött húsleves az egyik legjobb gyógyírja volt a lábadozó beteg számára.
Családunkban a húslevesét mi is betegség idején fogyasztjuk. Az egyik legkiválóbb gyógyszer gyomorrontás, gyomorbántalmak esetén.
A húsa vörös, vadhúshoz hasonlítható. Nagyon finom gulyásleves és pörkölt is készíthető belőle, bár én ezekre nem szoktam "elpazarolni" az értékes galambhúsokat. Valójában az elkészítési módjának csak a fantáziánk szabhat határt.
A nyúlhúsból készült ételekkel sokkal nehezebb megbarátkoztatni az embereket, mert a galamb még csak-csak hasonlít a csirkére, de a nyúl.... A mai városi ember emlékeiben a húsvéti simogatós nyuszi maradt meg, s valahogy ettől a berögződéstől nem tud szabadulni.
Csemetéinkkel sokfajta ételt megkóstoltathatunk, s hamár ezt ideje korán megtesszük, sokkal elfogadóbb lesz az újdonságok iránt, s természetessé válhat akár egy nyúlhúsból készült étel is a számára.
A mi kis óvodásunk kedvence a nyúlmáj rántva (brokkolival :) ) Sőt, ez neki annyira kedvence, hogy ha ki kell fejeznie azt, hogy mennyire szeret engem vagy az apját, akkor az eképpen hangzik: "Úgy szeretlek, mint a MÁJT! (ez itt nem helyesírási hiba:-)
Mi is készíthető nyúlhúsból? Húsos levesek sokasága, rántva, sütve, filézve, darálva... bárhogyan. A csirke- és disznóhúsból készült ételeket bátran helyettesíthetjük nyúlhússal. Nem fogunk csalódni :)
Segítségül egy blog, ahol recepteket is találunk.
www.gasztrabbit.blogspot.com
Ha mindezek után valaki kedvet kapna egy kis nyúl- vagy galambhúsra, nincs túl egyszerű dolga, különösen, ha városlakó. A hentesnél nem valószínű, hogy tudnak neki segíteni. Nagyobb hipermarketekben úgy tudom lehet "különleges" húsokat vásárolni, de én máshol próbálkoznék.
Én is nyúlhúsfogyasztó, és azt népszerűsítő volnék, ámbár hasonló problémával kerülök szembe, mikor a portékámat kínálom, mint amiket megpedzettél:))
VálaszTörlésPedig igaz Zsuzsa, milyen finoman és változatosan elkészíthető a nyúl? Azonkívül egészséges és tiszta a húsa. Próbálkozzunk tovább ..:)
Törlés