2012. január 4., szerda

Kecsketej, savó, sajt és a többiek

A kecsketej jelentőségéről már annyi helyen olvasni, hallani én mégis szót emelek mellette, mert még mindig oly kevesen ismerik. Jobban mondva ismerik hallomásból, de nem hajlandók megkóstolni, mert eleve elutasítják.
A kecsketej gazdag A-, C-, E-, K-vitaminokban, több, mint 70 telítetlen zsírsav található meg benne, tartalmaz nélkülözhetetlen aminosavakat, és a reklámokból ismert Q10 koenzimet, AHA-savat. Vastartalma háromszor magasabb, mint a tehéntejben. A kalcium, foszfor és magnézium aránya a legideálisabb az emberi szervezet számára.

De mit is jelentenek ezek a hatóanyagok:
Belsőleg egy természetes antibiotikummal felér, "fehér" gyógyszernek is hívják.. Ezt leginkább a gyerekeinken tapasztaljuk, mert mióta isszák a tejet, többszörösen ellenállóbb lett a szervezetük a betegségekkel szemben. Én is reggelente "felhajtok egy decit".  Míg nem volt kecskénk ritkán ittam tejet, ha ittam akkor tehéntejet és rendkívül megviselte a gyomromat. Mióta isszuk a kecsketejet ilyen problémám nincs, azért mert a kecske teje sokkal jobban emészthetőbb, nem terheli meg a gyomrot mint a tehéné és ez az a tej, ami leginkább az anyatejhez hasonlít, nem vált ki tejallergiát. A friss kecsketejnek nincs "szaga", finom ízű. 

A kecsketejből készült sajt ízes és egészséges. Különböző fűszerezéssel finomabbnál finomabb sajtokat lehet elkészíteni. (Én is szívesen kísérletezgetek:-))) A neten számos sajtrecept található, érdemes próbálkozni:-)


A kecsketejből készült túró pedig számomra páratlan!

Említést érdemel még a kecsketejsavó is, ami a sajtkészítés mellékterméke, de egyáltalán nem elhanyagolható  része. A tejsavó lehet édeskés és savanyú is, attól függően milyen sajt készül. Az íze kellemes, frissítő. Rendkívül jó méregtelenítésre, emésztési problémákra, immungyengeségre, ízületi betegségekre, diéták kiegészítőjeként, allergiákra, bőrpanaszokra.

Egy kép az "anyagbeszállítómtól"... :-)
Angyalka


Külsőleg pedig rendkívül jó hatással van bőrünkre. Hacsak annyit írok a kecsketejes szappanjaimról, hogy kizárólag természetes anyagokat tartalmaznak, semmilyen méreg-, és adalékanyag nem található meg bennük és a használatuk mellett elhagyhattam a kézkrémeket, akkor számomra ez eléggé meggyőző.
A tejsavó is igen kiváló szépítőszer és stabilizálja a bőr savak elleni természetes védőrétegét. A tejben és a tejsavóban található tejsav fertőtleníti a bőrt.



Vajat még nem készítettem, de...
pár hete egy lomtalanítás alkalmával a párom kincset talált. Számunkra kincs, az akié volt értéktelen, ha kidobta. Egy régi VAJKÖPÜLŐ. Íme a fotója, még poros, tisztításra vár.
 Pötyi cica itt már sejtett valamit...
Cirmos cica haj, hová lett a vaj? ...

3 megjegyzés:

  1. Sokra értékelném, ha nekem is lenne ilyenem...
    Te még tudsz fejni? Tincső gidát vár nálunk, így egyelőre nincs fejés...

    VálaszTörlés
  2. Én még tudok fejni, mert nálunk Angyalka múlt hét óta "óhajt" párzani. Most van itt nálunk egy bak, remélem összejön nekik. Tavaly ilyenkor már túl voltunk a pároztatáson, április elején négy! kicsit ellett. Egy sajnos elpusztult, de három egészségesen felnőtt. Angyalkát Ibrányból(Szabolcs-SZ-B.megye) hoztuk, nagymamám szomszédjából. 4 liter tejet adott akkor.

    VálaszTörlés
  3. Szép napot mindenkinek!
    Tudna valaki segíteni nekem?4 liter kecsketejhez a sajt recept 4 evőkanál ecetet írt. Azt írta amikor gyöngyözve forr akkor adjam hozzá keverjem át és szét volt válni a dolog. Valami el is indult de nem vált szét csak épp valami pici fehér túró szerű úszkál benne. Menthető? Esetleg hogy mit rontottam el? Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni. Köszönettel Bányoczky Nóra

    VálaszTörlés