Az évek során nálunk megfordult vendégeink véleménye szerint a lehető legfinomabb pite, amit valaha ettek.
És valóban:-)
20 éve, vagy 25? ezt a pitét sütöm. Egy régi, elfeledett szakácskönyv oldalán találtam.
A hozzávalók:
33 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojássárgája
2 ek. tejföl
2 ek. porcukor
1 csipet só
A töltelékhez:
1,5-2 kg alma
fahéj és cukor ízlés szerint
2-3 ek. zsemlemorzsa
1 tojás a lekenéshez.
A tésztát összegyúrjuk és 1 órára hűtőbe rakjuk.
Amíg a tésztánk pihen: meghámozzuk az almát, lereszeljük.
Az 1 óra letelte után tésztánkat két felé vesszük és kinyújtjuk mindkettőt. Elég lágy tésztánk lesz, így szükséges a nyújtáskor lisztezni.
A legjobb méret ehhez a mennyiséghez a hosszú-keskeny tepsi.
Az alsó tésztánkat megszórjuk a zsemlemorzsával, rákerül a kicsavart alma, hogy ne áztassa el túlzottan a tésztánkat. Fahéj és cukor az almára ízlés szerint, majd a következő kinyújtott tészta.
A tészta tetejét villával megszurkáljuk és felvert tojással lekenjük.
180 fokon kb. 25-30 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése