2013. október 17., csütörtök

Nagyapám nyomdokaiban

A természettudós számára a kecske kérődző állat; a kiránduló szerint mutatós jószág, amint felemeli a fűből harmattól nedves pofáját; a városi gyerek a tejeskávé meg a krémsajt forrását látja benne; a parasztnak azonban ennél sokkal többet és fontosabbat jelent...

Reggel nálunk...minden út a kecskéhez vezet... 


A kezdetek....
Hivatalosan csak egy egyszerű lakatos volt nagyapám, de állatszeretete mégis odáig repítette, hogy nyugdíjas korára a miskolci Állatkórházban segédkezett műtéteknél, vizsgálatoknál.
Kiskoromból rengeteg emléket őrzök róla, s mindet tudom valamelyik általa tartott állathoz kötni. Ami számomra meghatározó volt, az a lovakhoz fűződő kapcsolata. Még igen kicsi voltam, de már felültetett a ló hátára.... Halála előtt egy díszostort ajándékozott nekem, mintha valami vándorbotot adott volna tovább, és valóban így lett.

Nagymamámmal leélt életük során egyetlen egyszer indultak nyaralni (a gyerekeik meglepték őket), nem is messzire csak Miskolcról Hajdúszoboszlóra. Minden el volt intézve, megoldott volt az állatok etetése-itatása. Nagyapám mégis 2 nap után hazavágyott: "Mama, én ezt nem bírom itt, menjünk haza..." És hazamentek:) Többé senki nem lendíthette ki azokból a hétköznapokból, amikre neki szüksége volt.
Vándorbot... mióta kertünk és állataink vannak én is elértem ezt az "állapotot", lehet, hogy beteges, de itthon érzem magam jól és nem szívesen megyek be a városba, nehezen mozdulok ki. Itthon van az megingathatatlan biztonság, boldog lét. Legkisebb gyermekünk is érzi ezt, aki hatalmas állatszeretettel rendelkezik. Vándorbot tovább adva...:)





Öregségére még "megbírkózott" egy pónival



A lovak szeretete nálam is folytatódott
Na, és a kecskék....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése