2014. május 13., kedd

Kapros dübbencs

Azt tapasztaltam, hogy a kapor öntörvényű növény. Ott szeret kikelni, ahol akar. Mióta nem kényszerítem az ültetését egymás melletti párhuzamos sorokba, gyönyörű a kapor termésem minden évben. Hagyom, hogy a szél vigye és vesse magjait.

Íme a család egyik kedvence:
Kapros dübbencs (konyári recept szerint)

Hozzávalók:
2 db nagyobb héjában főtt krumpli
kb. 35 dkg liszt
2 dl tej
2 kk. cukor
1 ek. só
2 dkg élesztő
2 ek. zsír
1 nagy csomag kapor
kevés olaj és 1 tojás a tészta kenéshez

A langyos tejben a belemorzsolt élesztőt a cukorral együtt felfuttatjuk.
A átszitált lisztbe öntjük a felfuttatott élesztőt, ebbe jön az kihűtött és meghámozott krumpli, a só és a zsír.
Alaposan bedagasztjuk, egy könnyű, lágy tésztát kell, hogy kapjunk.
1 óra kelesztés.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (úgy 1 cm vastagságúra), átkenjük olajjal és rászórjuk az összeaprított kaprot. Ezután, dübbencseket (mint a bukta) formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és még egy fél órát kelesztjük langyos helyen.
Sütés előtt egy darab felvert tojással lekenjük a dübbencseket és 180 fokon, kb. 20-25 percig pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése