Debrecen híres volt szappanfőző mestereiről, már a 15. század második felétől vannak feljegyzések, amik ezt igazolják. Később levendula, illetve rózsa illatú szappanokat is készítettek, amelyek felvették a versenyt, az akkor világhírű párizsi és velencei szappanokkal.
(Debreceni szappanos mester)
A debreceni szappanfőzők csaknem kizárólag marhafaggyúból (amit manapság felváltanak a növényi olajok) és lúgból főzték a szappant. Egy leírás szerint tájegységenként változott, hogy milyen alapanyagokból főzték a szappant. A házilag készített szappanok természetesen nem vetekedhettek a műhelyekben főzöttekkel, az biztos, hogy az a gazdasszony, aki értett a szappanfőzéshez nemigen adott ki pénzt mosószappanért, hanem megfőzte maga.
A debreceni céhes mesterek előtt is tisztelegve - mivel jómagam is debreceni vagyok - készítettem el a levendulás és rózsa szappanjaimat. (lásd a címkék között)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése