Az én nagymamámnál még tavaly is úgy történt a lekvárfőzés, mint, ahogy azt az ő nagyanyja csinálta. Erről is szerettem volna képes beszámolót adni, de az idei lekvárfőzés az időjárásnak betudhatóan, szilvahiányában elmaradt.
Íme egy recept, ami alapján dolgoztunk, s fantasztikus lekvár főzhető belőle.
A hozzávalók:
8 kg szilva
8 evőkanál 10%-os ecet
A szilvát jól átmossuk, magjától elválasztjuk. Azért, hogy a főzési folyamat felére csökkenjen, a szilvát húsdarálón ledaráljuk. Ezt belerakjuk egy akkora lábasba, amibe egyrészt belefér ez a mennyiség, másrészt a sütőnkbe is be tudjuk helyezni.
Beleöntjük a cukrot és az ecetet.
200 fokra felmelegített sütőbe helyezzük, ha felrottyant a lekvárunk levesszük a hőmérsékletet 140 fokra, s ezen a fokozaton "sütjük" 5-6 órán keresztül. Annyi dolgunk lesz vele, hogy 1/2 óránként alaposan megkavarjuk készülő lekvárunkat.
Ha ez idő után elég sűrűre főtt, tisztára mosott üvegekbe töltjük, s száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése