2012. március 14., szerda

Galambok és nyulak

Marcsi útját taposva (Gasztroangyal), tovább népszerűsítem a galambok, nyulak tartását, illetve az ezekből készült ételeket.

A közismert városi galambokkal ellentétben a házi galambokat, avagy vidéki rokonaikat nem illethetjük a "szárnyas patkány" elnevezéssel. A házi galambok tiszták, nem kényszerülnek arra, hogy mindenféle szemetet és ezt-azt megegyenek. Ha a patkány szó is elhangzott, vidéken a patkány sem hasonlítható össze a városi társával. Azok a patkányok, amit Nina kutyánk eddig megfogott, - ha lehet ilyet patkányra mondani - gyönyörű selymes szőrű, tiszta példányok voltak. Nem a csatornában, a szennyben élnek, s a táplálkozásuk során minőségi eledelhez jutnak, mint pl. gabonához (ami hozzánk vonzza őket.)


A galambok nemcsak a békét jelképezik, hanem a hagyományainkban a lélek jelképei is.
Már eleink is tudták, hogy a gyógyulás a lélekből indul, a galambból főzött húsleves az egyik legjobb gyógyírja volt a lábadozó beteg számára.
Családunkban a húslevesét mi is betegség idején fogyasztjuk. Az egyik legkiválóbb gyógyszer gyomorrontás, gyomorbántalmak esetén.
A húsa vörös, vadhúshoz hasonlítható. Nagyon finom gulyásleves és pörkölt is készíthető belőle, bár én ezekre nem szoktam "elpazarolni" az értékes galambhúsokat. Valójában az elkészítési módjának csak a fantáziánk szabhat határt.

A nyúlhúsból készült ételekkel sokkal nehezebb megbarátkoztatni az embereket, mert a galamb még csak-csak hasonlít a csirkére, de a nyúl.... A mai városi ember emlékeiben a húsvéti simogatós nyuszi maradt meg, s valahogy ettől a berögződéstől nem tud szabadulni.

Csemetéinkkel sokfajta ételt megkóstoltathatunk, s hamár ezt ideje korán megtesszük, sokkal elfogadóbb lesz az újdonságok iránt, s természetessé válhat akár egy nyúlhúsból készült étel is a számára.
A mi kis óvodásunk kedvence a nyúlmáj rántva (brokkolival :) ) Sőt, ez neki annyira kedvence, hogy ha ki kell fejeznie azt, hogy mennyire szeret engem vagy az apját, akkor az eképpen hangzik: "Úgy szeretlek, mint a MÁJT! (ez itt nem helyesírási hiba:-)

Mi is készíthető nyúlhúsból? Húsos levesek sokasága, rántva, sütve, filézve, darálva... bárhogyan. A csirke- és disznóhúsból készült ételeket bátran helyettesíthetjük nyúlhússal. Nem fogunk csalódni :)
Segítségül egy blog, ahol recepteket is találunk.
www.gasztrabbit.blogspot.com

Ha mindezek után valaki kedvet kapna egy kis nyúl- vagy galambhúsra, nincs túl egyszerű dolga, különösen, ha városlakó. A hentesnél nem valószínű, hogy tudnak neki segíteni. Nagyobb hipermarketekben úgy tudom lehet "különleges" húsokat vásárolni, de én máshol  próbálkoznék.

2 megjegyzés:

  1. Én is nyúlhúsfogyasztó, és azt népszerűsítő volnék, ámbár hasonló problémával kerülök szembe, mikor a portékámat kínálom, mint amiket megpedzettél:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig igaz Zsuzsa, milyen finoman és változatosan elkészíthető a nyúl? Azonkívül egészséges és tiszta a húsa. Próbálkozzunk tovább ..:)

      Törlés