2012. március 5., hétfő

A szappanokról

Külön oldalak készítésével egyszerűbbé tettem a keresést a szappanok között. A különböző bőrtípusoknak, és elvárásoknak megfelelően ezentúl könnyebben megtaláljátok a blog felső fejlécében a szappanokról készített leírásokat. Egyes recepteken változtattam: az olajok bőrünkre gyakorolt hatékonyságában és harmonizáltságában. Ezt fontos megjegyeznem: mert az ember lánya ilyenkor egyre mélyebbre ássa magát ebben a témában (már álmában is :) ), a tapasztalat sokasodik, s ezt be kell ültetni az újabb szappanpéldányokba, ami még nagyszerűbb alkotásokat eredményez.

Az én szappankészítési történetem egész egyszerűen úgy kezdődött, hogy végérvényesen pontot akartam tenni a boltokban vásárolt tisztálkodószerek és kenceficék használatának. Manapság kevés, hacsak belsőleg tartjuk távol a méreganyagokat szervezetünktől. Én úgy gondolom, hogy  - amit csak időnk és energiánk (no meg a pénztárcánk) enged - mindent meg kell tennünk azért, hogy minél kevesebb káros hatás érjen bennünket kívülről-belülről.



A régi időkben szappannal és vízzel mosakodtak. Manapság olyan szennyezett környezetben élünk, hogy kizárólag a víz nem tisztít.
A fejlettebb országokban a tisztálkodószerek ésszerűtlen használata viszont számos bőrproblémák és bőrbetegségek forrása.
A régóta folyó reklámkampányoknak köszönhetően, minket vásárlókat folyamatosan lebeszéltek a szappanos mosakodásról. Sajnos ez a fajta "lebeszélés" napjainkban is jelen van, nevezetesen az egyik heti magazin (amit rendszeresen olvasok és tartalmas cikkeiért szeretek) kozmetikai hirdetési oldalán még mindig nem ajánlja a szappan használatát. Ami ugye érthető, mert használd inkább az ő tusfürdőjét.
A köztudatba beégeti ezt az információt, s az ember lavírozva két ellentétes vélemény között, maga dönt, hogy melyiket fogadja el.


Pedig a jó szappan nem szárítja a bőrt!


Aki naponta többször is fürdik, tusol, rossz minőségű tisztálkodószert használ, kemény víz folyik a csapjából, annak  érzékenyebbé válik, kiszáradhat a bőre. Télen, illetve hideg időben kevesebbet izzadunk, a mértékletességre kell törekedni, célszerű - különösen kisgyerekeknél - csak a szennyezett területeket beszappanozni, pl.: arc, fül, nyak, lábak, intim területek.
Meg kell még említeni itt azt is, hogy önmagában a jó szappan kevés. Bőrünk egészsége nagymértékben függ attól, hogy hogyan táplálkozunk, mennyi és milyen minőségű folyadékot iszunk, s hogy mennyi káros környezeti hatásnak vagyunk még kitéve (pl.: dohányzás, stressz).



A régi idők szappanjai állati zsiradék és lúg összefőzésével készültek. A jelenkori szappanok már finom növényi összetevőket, úgymint növényi olajokat, zsírokat, gyógynövényeket, desztillált vizet, gyógytea főzetet, kecsketejet, illóolajokat és nátrium-hidroxidot (lúgot) tartalmazhatnak. Amit nem tartalmaznak: konzerváló szerek, mesterséges színezékek,szintetikus szerek, méreganyagok.
A bolti szappanok, tusfürdők tömkelege közül csak néhányra rá kell pillantani, s máris összeszámolhatunk több olyan összetevőt, ami szintetikus anyagból készül, s bizonyítottan ártalmas.

Hát ennek tudatában válogassunk!









 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése