2013. május 27., hétfő

Bodza

Lombhullató cserje vagy alacsony fa. 
Virágzási ideje május-június.
A termések feketés ibolya színű bogyók.
Bogyóinak magas az A- és C-vitamin tartalma.



Gyógyhatása:
- virága elősegíti a hörgőváladék elfolyósodását, nyugtató, izzasztó hatású
- vízhajtó- és emésztést serkentő
- szájüregi és légzőszervi gyulladások, hurutok esetén is alkalmazható

A bodzavirágvíz tisztítja az arcbőrt, és a fürdővízhez adva frissíti a testet és a lelket.

Ha az almát néhány hétig bodzavirág-ágyon tárolják, íze hasonlóvá válik az ananászhoz.

Virágából nagyon finom szörp, vagy üdítő ital készülhet. Receptek százait lehet találni a neten.
Én az utóbbi időben az elkészített szörpöket nem tartósítom, hanem tiszta ásványvizes flakonokba öntöm (úgy, hogy kb. 1 dl kimaradjon az üvegből) és berakom a fagyasztóba. Az utolsó üveget 1 hónapja vettük ki:) Felengedés után amíg el nem fogy hűtőben kell tárolni.


A virágzati tányért palacsintatésztába mártva kirántják. A virágok palacsinták, fánkok, sütemények tésztájához is hozzákeverhetők.
Terméséből szörp, lekvár, kompót készülhet.



Epres-bodzás muffin
Hozzávalók:
8 evőkanál cukor
4 tojás
1,5 dl olaj
1 cs vaníliás cukor
25 dkg liszt
1 csipet szódabikarbóna
10-15 dkg eper
3 db bodzavirág tányér

A cukrot, vaníliás cukrot a tojások sárgájával és az olajjal habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a lisztet, majd a habbá felvert tojás fehérjéket.
Végül a megtisztított, felaprított epret, és a bodzavirágokat a szára nélkül.
Muffin formában sütjük, kb. 180 fokon


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése