A csalánt mindenki ismeri, ha más nem saját fájdalmas tapasztalatából.
Erre utal latin neve is: "égni".
Virágai júniustól szeptemberig nyílnak.
Fiatal leveleit tavasszal és nyáron, gyökerét ősszel szedjük gyógyítás céljára.
Talán nincs is olyan betegség, amit a csalán ne gyógyítana, vagy legalább a tüneteit ne enyhítené.
Hát nézzük mire is jó?
- általános élénkítő, erősítő hatású, hatékony a szellemi és fizikai fáradság ellen is
- jó hatással van a vérkeringésre, vértisztító, vérzéscsillapító
- reumás fájdalmak, köszvény, ízületi bántalmak külsőleg és belsőleg is kezelhetők csalánnal
- csökkenti a vércukorszintet
- rendszert visz a menstruációs ciklusba, serkenti a tejelválasztást
- vízhajtó tulajdonságú, a kiválasztórendszer problémáira is megoldás
- a csalán főzete jó hatással van az egész bélrendszerre, az epére, a májra, orvosolja az étvágyzavarokat
- gyökerében gyulladáscsökkentő anyagok vannak
- segít megőrizni a bőr szépségét, egészségét
- táplálja a fejbőrt, ezért a haj túlzott zsírosodása, hajhullás, korpás fejbőr kezelésére használják
- frissen C-vitamin tartalma is jelentős
A fiatal hajtásokból leves, főzelék vagy omlett készíthető. Túróval keverve, süteménybe is remek.
A csaláncsípést okozó anyagok (hangyasav, hisztamin) a főzés és szárítás során elillannak.
A reggel folyamán ezt a csalános omlettet készítettem. 4 tojáshoz egy marék friss, összeaprított csalánt raktam. Igazán különleges, finom ízt adott reggelinknek.
A tavaszi méregtelenítés, tisztítás elengedhetetlen teája! Akár 1 hónapig is iható mindennap egy csésze csalántea. (Éhgyomorra!)
Sokan csak gaznak tartják, én biztos, ami biztos ültettem a kertembe:) A kerti példányaim így mindenesetre nem szennyezettek, s nem kell érte messzire menni.
Nemcsak saját magunk gyógyászati céljaira alkalmazzuk, hanem az állatoknak is szoktunk kamillával társítva teát készíteni, főleg a napos csibéknek, kacsáknak.
A növények növekedését serkenti, illetve az ellenálló képességüket fokozza, ha csalánlével megöntözzük időnként őket.
Tetű ellen a következő keveréket szoktuk használni:
10 l víz
10 dkg szódabikarbóna
1 marék káli szappan
1 l csalánlé (amit vagy 2-3 napig áztatunk vízben, vagy leforrázzuk és, ha kihűlt azonnal használható)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése