2013. április 24., szerda

Medvehagymás pogácsa tönkölybúzából

Recept:
35 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2,5 dkg élesztő
langyos víz
10 dkg vaj
1 mk. cukor
1,5 evőkanál só
1 csokor medvehagyma


A lisztet átszitáltam, elkevertem benne a sót. A liszt közepébe mélyedést készítettem, belemorzsoltam az élesztő a cukorral, s kevés kb. 1-1,5 dl vízet öntöttem rá.
15-20 percig hagytam állni, majd ezt követően a többi hozzávalóval (kivétel medvehagyma) kidagasztottam.
Vízet annyit öntöttem hozzá, hogy nem ragadós, de lágy tésztát kapjak.
Miután a dagasztással végeztem 1 órán át letakarva kelni hagytam.
Eközben a medvehagymát késsel összeaprítottam.
Miután a tészta megkelt kinyújtottam ujjnyi vastagságúra, rászórtam a medvehagymát, amit egyenletesen elosztottam.
Majd 4 részt összehajtottam, újból kinyújtottam szintén ujjnyi vastagságúra, s pogácsa szaggatóval formáztam.
Tepsibe raktam, s még 45 percig állni hagytam. Sütés előtt tojással lekentem.

Fél óra múlva egy darab sem maradt belőle :)

Magyar nevei: sási hagyma, poszhagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma, cigányhagyma, cigányfokhagyma, kígyóhagyma

Évelő hagymás növény.
A virágzatban csillagszerű hatszirmú kis virágok helyezkednek el.
Életciklusára jellemző, hogy a telet hagymaalakban tölti.
A virágzás után a hagyma fiókhagymákat nevel, melyekből a következő évben új növénykék fejlődnek.

A legrégebbi gyógynövények közé tartozik.
A medvehagymában hatalmas gyógyerő szunnyad, a néphit szerint a téli álmából felébredő medve is először ezt keresi, hogy gyomrát és bélrendszerét megtisztítsa.
Hazánkban már a középkorban számon tartották mint gyógynövényt, akkor még sási hagyma néven emlegetik.

Hatóanyagait tekintve a fokhagymához hasonlatos, de 20-szor több vasat tartalmaz, mint a fokhagyma!

Mire alkalmas?
- jó közérzet és étvágyjavító
- különösen alkalmas a tavaszi salaktalanításra, méregtelenítésre
- tisztítja a vesét, a húgyhólyagot
- megelőző jelleggel érelmeszesedést, vérnyomást, koleszterint, vércukorszintet csökkent
- keringésjavító
- gyulladásgátló, gombaellenes hatású
- jó hatással van a köhögésre, a váladékot oldja
- bőrbetegségeknél külsőleg és belsőleg is alkalmazható


Kora tavasszal zöld leveleit lehet frissen és szárított formában fogyasztani levesek, mártások, saláták, főzelékek, húsos ételek ízesítésére.
Felhasználható sós süteményekbe például pogácsa, palacsinta, rétes készítéséhez.
Télen is használható sóban, olajban eltéve vagy fagyasztva.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése