A köles az egyik kedvenc gabonánk lett. Leginkább köretként, vagy egytálételként készítjük el.
A kölesnek rengeteg jótékony hatása van. Legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy lúgosító gabona, így fogyasztásával megelőzhetők a rákos sejtek kialakulása.
Kovasavat tartalmaz, gazdag fluorban, foszforban, kénben és nem
elhanyagolható többek között vas-, magnézium-, cink- és kálium tartalma
sem.
Könnyen emészthető, a gyulladáscsökkentő hatású.
Az
idegrendszerre gyakorolt előnyös hatása pedig a B-vitamin tartalmának
köszönhető.
Kolbászos-szalonnás köles
Hozzávalók:
1 fej hagyma
1 szál füstölt kolbász
2 ujjnyi vastag füstölt húsos szalonna
25 dkg köles
só, bors
A szalonnát felkockázom és zsirját kisütve megpirítom. A szalonnát kiszedem zsírjából és erre rakom rá a szintén felaprított hagymát, amit egyidejűleg a kölessel megpíritok.
Belerakom a felkarikázott kolbászt és a már megpirított szalonnát, majd sózom, borsozom ízlés szerint és annyi vízzel öntöm fel, hogy mire a köles megpuhul (kb. 30-40 perc) ne maradjon rajta vízfelesleg. Belerakom a felkarikázott kolbászt és a már megpiritott szalonnát.
Friss kenyérrel, savanyú uborkával vagy káposztával fejedelmi étel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése