2013. október 10., csütörtök

Kolbászos-szalonnás köles




A köles az egyik kedvenc gabonánk lett. Leginkább köretként, vagy egytálételként készítjük el.
 


A kölesnek rengeteg jótékony hatása van. Legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy lúgosító gabona, így fogyasztásával megelőzhetők a rákos sejtek kialakulása.
Kovasavat tartalmaz, gazdag fluorban, foszforban, kénben és nem elhanyagolható többek között vas-, magnézium-, cink- és kálium tartalma sem. 
Könnyen emészthető, a gyulladáscsökkentő hatású.
Az idegrendszerre gyakorolt előnyös hatása pedig a B-vitamin tartalmának köszönhető.

A köles párosítható a következő fűszerekkel: gyömbér, bazsalikom, koriander, majoránna, rozmaring, tárkony édes változatokhoz pedig nagyon jól illik a kókusz, méz, mák, fahéj és különböző aszalt gyümölcsök.

Kolbászos-szalonnás köles

Hozzávalók:
1 fej hagyma
1 szál füstölt kolbász
2 ujjnyi vastag füstölt húsos szalonna
25 dkg köles
só, bors


A szalonnát felkockázom és zsirját kisütve megpirítom. A szalonnát kiszedem zsírjából és erre rakom rá a szintén felaprított hagymát, amit egyidejűleg a kölessel megpíritok.
Belerakom a felkarikázott kolbászt és a már megpirított szalonnát, majd sózom, borsozom ízlés szerint és annyi vízzel öntöm fel, hogy mire a köles megpuhul (kb. 30-40 perc) ne maradjon rajta vízfelesleg. Belerakom a felkarikázott kolbászt és a már megpiritott szalonnát.

Friss kenyérrel, savanyú uborkával vagy káposztával fejedelmi étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése