2013. január 14., hétfő

Zöld paradicsom lekvár

- Apuuú! A szilva milyen színű?
- Kék.
- Akkor ez miért piros?
- Mert még zöld.:-)


A zöld paradicsom lekvár címen biztos sokan kapják fel a fejüket, hogy az meg mi?, és hogyan?, milyen lehet az íze és stb.
Ez ugyan nem egy aktuális bejegyzés (de a január hónap nálunk a "leglazítósabb"), így az idén bárkinek jól jöhet a következő recept.

A kertünk Hála Istennek minden évben bő paradicsom terméssel lát el bennünket. Sok paradicsomtő ültetés nélkül, önállóan kell életre. Sajnálom őket kihúzgálni, s így ősz közeledtével kerülök nagy bajba, amikor a hozott termésnek a felhasználása jelent komoly problémát. Nem tudok már annyi paradicsomot befőzni, lecsót, ketchupot készíteni és osztogatni minden ismerősömnek, mint amennyi paradicsom folyamatosan terem.

Nem beszélve a rengeteg zöld paradicsomról (amiből már jó adagot csalamádéhoz és egyéb savanyúságok- hoz is felhasználtunk).

Az ízével még mi sem találkoztunk, de ekkor jött el az ideje, hogy kipróbáljuk a zöld paradicsom lekvár készítését.

Én azt gondolom, nem egy "vajas kenyérre kenjünk lekvár" típus ez. A legjobban sült húsok mellett hozza ki igazán izgalmas ízét.

Hozzávalók:

2 kg zöldparadicsom
2 kg alma
csipet só
80 dkg cukor
1 citrom leve és héja reszelve
1 rúd fahéj
5-6 szem szegfűszeg

A zöld paradicsomot ledaráltuk (alkalmas erre a húsdaráló), az almát lereszeltük.
Egy nap lábasba raktuk, feltettük főni, s hozzáadtuk a fenti fűszereket, cukrot, sót.
Gyakori kevergetés mellett 5-6 órán át főztük. A végén a fahéjat kivettük, s amennyiben darabos lenne a lekvárunk, botmixerrel át lehet még dolgozni.

Tisztára mosott üvegekbe raktuk, s száraz dunsztban hagytuk kihűlni.





Akik aggódnak mérgező hatása miatt, utána járhat mindenki saját megnyugtatására. Egy cikk a sok közül:

"Egyes kutatások szerint a nagyobb mennyiségben fogyasztott zöld paradicsom mérgező is lehet, mi mégis szeretjük. Német adatok szerint 100 gramm paradicsomban körülbelül 9–32 mg szolanin (toxikus anyag) található. Aggodalomra nincs ok, mert megközelítőleg 1–2,8 kg zöld paradicsom elfogyasztása lehet csak veszélyes, amit egészen biztosan senki sem eszik meg egy ültében. Ecetes vízben való eltevés, főzés vagy sütés által csökkenhet a szolanin mennyisége, ezért nyugodtan kipróbálhatjuk az interneten is fellelhető, változatos zöldparadicsom-recepteket."

Tehát valóban mérgező lehet nagy mennyiségben! Mértékletesen fogyasztható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése